Római part


1 perc elolvasni

A Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetségének közleménye
Budapest, 2020. február 4., kedd (OS) - 

Belterületi Duna partok árvíz-védekezésének gyakorlatát is megtekintette az Al-Dunán a Magyar Település-és Területfejlesztők Szövetségének küldöttsége még az 2013. júniusi árhullám idején.
A bulgáriai Vidin belvárosa magába foglalja az itteni Duna-öblözet partvonalát is, ahol a város legszebb és legfrekventáltabb díszparkja, több műemlék, villák sora és a hajókikötő található. Az átlagos vízszint felett 3-4 méterrel magasabb gáton sétány halad végig a város határáig. A gyalogsétány burkolata öntöttvas lemezekből áll. Ezeket árvízveszély esetén kisebb hajódaruval függőleges helyzetbe emelik és így további 3-4 méter magas mobil gát lesz belőlük.
A szerbiai Galambóc községet is, a mintegy 10 km hosszú folyó menti sétányának a kőkorlátjára szerelt, mobil gát, amely nem takarja el a panorámát, megóvta ugyanattól az árhullámtól, amelytől néhány nappal korábban a magyarországi partokat homokzsákokkal éppen hogy megvédték.
Pozsony belvárosi partját fákkal, sörözővel, műemlékkel együtt mobil gát óvta meg ugyanettől az árhullámtól, amely előbb áthaladt Ausztrián. Greinburgnál és máshol is ezzel a megoldással védekeztek sikerrel, és a magyaréval összehasonlíthatatlanul kevesebb élő munkaerővel, energiával, és temérdek homok, műanyag felhasználása nélkül.
A külföldi bevált gyakorlatok ismertében sajnálatos, hogy tervezési és ügykezelési hibák miatt még csak a megoldások megoldásának tervezéséről van szó a nem is oly hosszú római, békásmegyeri, pünkösdfürdői partszakaszon. www.mttsz.eu

Kiadó: Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetsége

Árvízi védekezés 2013. június a Dunakanyarnál

Ugyanekkor a szerbiai Galambócnál, a Vaskapu szűkület előtti öblözetnél a partot így védték meg.

2013-ban - az árhullám magyarországi megérkezése előtt - sikeres védekezés mobil gáttal a pozsonyi Duna parton