Budavári Palota Államfői Központ és Nemzeti Történelmi Emlékpark


1 perc elolvasni

Az MTTSZ elnöke a múlt század nyolcvanas éveiben működött Budavári Programirodát vezette egészen addig, amíg az MSZMP PB egy ukáza értelmében meg nem kellett szüntetni. De addig a Budavári Programiroda valós igényeket kielégítő eseményekkel szolgálta a hazai lakosság ismeretszerzését a Budavári Palotáról, az itt található nemzeti sajátosságainkról és ezzel együtt a turizmust is.

A Várhegy Budavári Palota részének felszíni problémái az épített környezet alakítása, azon belül az épített örökség kezelése, illetve nem vagy nem megfelelő kezelése. 

De ennél még kedvezőtlenebb, hogy eleddig nem sikerült megfelelő struktúrát kialakítani és a felmerült koncepciók felszínesek, koncepciótlanok voltak. Semmiképpen nem alkalmasak arra, hogy a Várhegy Budavári Palota része valóban a nemzet és a fenntartható turizmus igényeinek megfeleljenek.

A sok vajúdás után nevesítve van a Hauszmann-terv - ami egy építészeti rekonstrukciós program parképítéssel kiegészítve. Ugyanakkor a Hauszmann-féle Palotafejlesztés egy olyan beépítési program volt, ami egy kormányhivatali negyedre vonatkozott, és, amely számára másodlagos vagy még annyi sem volt a középkori, sem az újkori örökség feltárása, bemutatása. Az akkori épületekből álló palotai részét a Várhegynek a komorság és a zsúfoltság jellemzi.

De volt egy üdítő színfolt a Dísz téri korzó, ami most parkoló és az MTTSZ koncepcióján kívül senki sem veti fel ennek eltüntetését és a korzó visszaállítását.

MTTSZ Budavári Palota Fejlesztési Koncepció

Újra méltóságot és áttekinthetőséget kell adni a Budavári Királyi Palotának és köztereinek!