Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetsége - MTTSZ


Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetsége - MTTSZ

Hamvas Béla írja Az öt géniusz című esszéjében: "A helyet nem szabad összecserélni a térrel. A térnek száma, a helynek arca van."

Szellemi irányvonalunkat a magyar táj, település, vidék, város, regionalizmus jelentős közíróinak,  kutatóinak munkáira  (pl. Oláh Miklós, József nádor,  Széchenyi István, Mendöl Tibor, Hamvas Béla, Enyedi György, stb.) meg a valóság tényeire alapozzuk.


Szakmai tanácsadó, kezdeményező (think-thank) jellegű szervezet a Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetsége (MTTSZ), amely 1997. novemberében alakult és 1998. február óta bejegyzett szakmai civil szervezet.


Projektjei, tevékenységei alapján a  Szövetség működési területe 

 • Magyarország, 
 • a Kárpát-medence, 
 • a Duna vízgyűjtő területe, 
 • az Európai Unió.

2003. óta kiemelt témája a Duna folyó és a Duna régió.

Az MTTSZ volt az egyetlen civil szervezet, amely részt vett az EU Duna makró-regionális stratégiát tárgyaló, a tizennégy érintett ország kormánydelegációinak részvételével tartott magas szintű bizottsági tárgyaláson csupán 2011-ben.


2011-2013. között 21 nemzetközi konferenciát rendezett az MTTSZ tíz országban a Duna Stratégia prioritásairól önkormányzatok, civil szervezetek számára. Kidolgozta a Danubenet és a Danube Pearls, valamint a  Danube Landscapes and Rural Development nemzetközi együttműködési platformok rendszerét, projektjét.


Még számos lehetőség kihasználatlan abban a tekintetben, hogy az EU által kezdeményezett Duna medence makró-regionális stratégiát a közép-kelet európai EU tag- és csatlakozó országok  közös érdekvédelmi tömörüléssé alakítsák a V4 és a KEK bázisán és tapasztalatai alapján.


Számos hazai és nemzetközi szakmai konferenciát, konzultációs vitát rendezett az elmúlt húsz évben a Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetsége.


Kezdeményezett és szerezett mozgalmat "Három szombat"címmel (1997-98) település-üzemeltetés témában, amely megelőzte a Virágos Magyarországért mozgalmat.


A Balatoni Fejlesztési Tanács megbízásából tanulmányt készítettünk a keszthelyi Festetics Kastély Lovas Parkkal való bővítésére.


Tata városnak készítettünk lovas turisztikai fejlesztési stratégiát (2009)


Szakmai közreműködésünk jelentős volt a hungarikumokkal, a területfejlesztéssel, a vidékfejlesztéssel, turizmussal, stb. kapcsolatos jogszabályok tervezeteivel összefüggésben.


Részt veszünk az EU "Your voice" programjában.


Két uniós projektet valósítottunk meg ("DaNet" 10 országban több mint 20 nemzetközi konferenciát rendeztünk, "Border towns on border rivers twinning towns" címmel testvérvárosi találkozót és szakmai konferenciát rendeztünk).


Több hazai (civil)pályázatot nyertek projektjeink.


Külföldi partnereink többsége a Duna menti országokban vannak. Az ő bevonásukkal folyik a DUNAI GYÖNGYSOR program előkészítése.


Élhető Duna partok címmel felmérést végeztünk a magyarországi Duna szakaszon lévő 142 települési önkormányzat körében a Duna partokkal összefüggésben és konzultáció-sorozatot tartottunk több önkormányzattal közös rendezésben.


A kormányok számára több szakmai javaslatot, projektet adtunk elő pozitív fogadtatással.

Ilyen például a tradicionális magyarországi és kárpát-medencei magyarlakta településtípusok és kistájak fenntarthatóságával, megújításával kapcsolatban 2015-ben elindított kezdeményezés.

A 2018-as parlamenti választások után "Nagy László Modern Falu és Agrártelepülések Fejlesztési Program" címmel tanulmányt készítettünk és küldtük meg a kormány legfőbb döntéshozóinak.


A Szövetségen belül jelenleg egy Innovációs Műhely és egy Vidékfejlesztési Szekció működik.


A Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetsége azzal is igyekszik szolgálni a közjót, hogy nemcsak innovatív javaslatokat terjeszt be a kormány számára, hanem észrevételez, véleményez jogszabályokat, kormányzati intézkedéseket partneri és lojális megközelítéssel, de természetesen nem szervilis módon.

A véleményalkotásban, mindig maradva a szakmai keretek között, a zsinórmértéke az adott megoldásnak a fejlődésre való hatása, a cél szerinti hatékonysága, a viszonya a múltbeli és a jelenlegi hazai, nemzetközi jó gyakorlatokhoz (adaptáció), a tényleges célokhoz, továbbá az optimális szabályozáshoz.


Regisztrációk/Registrations: 

 • Bírósági/Court: Budapest Környéki Törvényszék: TE. 2376
 • Adószám/Tax number: 18679085-2-41
 • Statisztikai számjel/Statistic code: 18679085-9499-517-01 
 • Bankszámla/Bank: MagNet 16200010-10058729 
 • Egyéb/Others: 
  • Országgyűlésnél mint szakmai érdekképviselet: SZ 8-11/18/98
  • Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál mint ügyfél: 1003803204