TÉMAKÖRÖK


TERÜLETFEJLESZTÉS

TÁJAK-, TÉRSÉGEK FEJLESZTÉSE, REGIONALIZMUS Magyarország NUTS2 régiói és az identitás

TELEPÜLÉSFEJLESZTÉS

A település az ott élő, ott dolgozó és odalátogató emberekből, a település területén lévő természeti és épített környezetből és a társadalmi, kulturális lét összefüggéseiből álló "élő szervezet" képleteit mutatja."

VIDÉKFEJLESZTÉS

Ha a vidék mindaz, ami nem a főváros, akkor komplementerek viszonyában kezeli az adminisztráció és a politika. Tekintve azonban az erőforrások korlátosságát, létre fogják hozni a vidék és a főváros közötti ellentétet. Ekkor a város és vidékéről beszélnek, holott tudva lévő, hogy ennek van ellentét párja is: a vidék városa. Végül is ezek a megközelítések nem célravezetők, eredményük inkább konfrontációt gerjesztenek. Az integrálódást, a holisztikus megközelítést előnybe részesítő politika az ésszerűbb.

MAKRÓ RÉGIÓK

Vajon a makró-régiók áthidalhatják az Európai Unió kiegyenlítetlen regionális különbségeit? KÁRPÁT MEDENCE, VISEGRÁDI NÉGYEK, EU DUNA MAKRÓ-RÉGIÓ, EURÓPAI UNIÓ

TURIZMUSFEJLESZTÉS

Magyarországon nincs lakatlan magashegy vagy tengerpart. Itt a turizmus a magyar lakosság életterében zajlik. Cél a fenntartható turizmus és piacképes, okos turisztikai desztinációs fejlesztés. Ezért a településfejlesztés és -rendezés egyben turizmusfejlesztés.

KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG-GAZDÁLKODÁS

A térdig érő romok a XXI. században érdektelenek a nagyközönség számára. Integrálni a múzeumokat, műemlékeket a minden napi életbe, hasznossá tenni a ma embere számára. A lakókörnyezetünkben lévő műemlék nem vitrin.

KÖRFORGÁSOS GAZDASÁG

Az Európai Bizottság 2015. évi közleménye: Az anyagkörforgás megvalósítása – a körforgásos gazdaságra vonatkozó uniós cselekvési terv Hogyan tovább 2020-tól? Nem elfelejtendő, hogy vannak a színes gazdaságok: fekete, barna, fehér, illetve, zöld és a kék, ami Magyarország és a Kárpát medence kiaknázatlan lehetősége.